Filo ve Rent a car dergisi Eylül sayısındayız! | Cizgi Rent a Car
  1. Anasayfa
  2. Blog
  3. Basında Biz
  4. Filo ve Rent a car dergisi Eylül sayısındayız!

Filo ve Rent a car dergisi  Eylül sayısındayız!

Alpaslan BAYRAKTAR Cizgi Rent a Car Mızraklı Group CEO’su

Koronavirüs salgını sonrası dünya ve Türkiye'ye ilişkin beklentileriniz neler? Kısa ve orta vadede ekonomiye ve günlük kiralama sektörüne dair öngörüleriniz nelerdir?

Yeni bir çağın başlangıcına hep birlikte şahitlik ediyoruz. Tüm insanlık bir sağlık krizi ile karşı karşıya. Modern dünyada karşılaştığımız problemlerden çok farklı. Sadece anlamaya ve anlamlandırmaya çalışıyoruz. Farklılaşarak üstesinden geleceğimize inanıyorum. Sadece biraz zamana ihtiyacımız var. Tabii ki tüm ihtiyaçlarımız ve tüketim alışkanlıklarımız değişecek. Önümüzdeki dönemde yeni teknolojiler ile ilgili ciddi sıçramalar olacağını düşünüyorum. Umarım bu teknolojileri millet olarak biz geliştiririz. Bu ülkenin bir ferdi olarak hep duymaktan sıkıldığım 200 yıllık matbaa açığımızı kapatırız ve modern dünyaya öncülük ederiz.

Aşının bulunmasına ve yaygınlaşmasına kadar ekonomik etkisinin devam edeceğini düşünüyorum. Toparlanmanın U mu yoksa V mi olacağı çok tartışıldı. Şu anda V gibi görünse de, uzun dönemde ekonomik etkileri hissedilmeye devam edecektir. Millet olarak krizlere alışkınız. Bu krizin bizlere daha büyük fırsatlar sunacağına inancım tam. Ekonomilerde herhangi bir kapanma ve seyahat kısıtlaması olmayacağını umuyorum.

Toplu taşımadan ziyade bireysel araç kullanımının artacağını düşünüyoruz. Günlük araç kiralamaya daha fazla yönelme olacağını görüyoruz. Teknoloji ve yazılımdaki gelişmeler günlük kiralamada ve saatlik kiralamada hizmete ulaşımı kolaylaştırarak bu süreci hızlandırdı. Önümüzdeki dönem günlük kiralamada yeni fikirleri hayata geçirmek için fırsatlar sunuyor. Müşterinin ihtiyaçlarını doğru analiz eden firmalar ön plana çıkacaktır.

Alpaslan BAYRAKTAR: “Müşterilerin doğal olarak hijyen beklentileri artmıştır. Araçların hem görsel temizliği, hem de bakteri ve virüslere karşı dezenfekte edilmesi de önem kazanmıştır. Müşterilerin aracın iç ve dış temizliğini gözle kontrol edebilirken, aracın virüse karşı dezenfekte edildiğinden emin olmak için, müşteri sağlığına önem vereceğini taahhüt eden kurumsal firmaları tercih etmesi daha doğru olacaktır.”

Firmanızdan ve sunduğu hizmetlerden bahseder misiniz?

Cizgi Rent a Car olarak, 25 yıldır günlük kiralama alanında faaliyet göstermekteyiz. Toplam araç parkımız 5100 seviyesindedir. 7 havalimanı ofisi, 10 şehir ofisi olmak üzere 14 il ve 17 hizmet noktasında faaliyet göstermekteyiz. Çok dilli çağrı merkezimiz ve tüm şubelerimiz 7/24 hizmet vermektedir. Kendi yazılım ekibimiz tarafından geliştirilen online sistemimizin kullanıcıya sunduğu özel menüler, müşteri için rezervasyon öncesi ve sonrası, aracı teslim aldıktan iade edene kadarki kiralama süreci içinde, ihtiyaç duyduğu tüm işlemleri yapabilme ve sonraki rezervasyonlarında özel koşullar ile kiralama imkânı sunuyor.

Sağlıklı ve keyifli bir günlük kiralama tecrübesi yaşamak için müşterilerin nelere dikkat etmesi gerekir?

Müşterilerin doğal olarak hijyen beklentileri artmıştır. Araçların hem görsel temizliği, hem de bakteri ve virüslere karşı dezenfekte edilmesi de önem kazanmıştır. Müşterilerin aracın iç ve dış temizliğini gözle kontrol edebilirken, aracın virüse karşı dezenfekte edildiğinden emin olmak için, müşteri sağlığına önem vereceğini taahhüt eden kurumsal firmaları tercih etmesi daha doğru olacaktır. Çalışma arkadaşlarımızın sağlığı da bu konuyla doğru orantılı. Çalışanlarının sağlığı için gerekli önlemleri almayan, gerekli ekipmanları sağlamadığını gördükleri firmalardan da araç kiralamamalılar. Çünkü bu durum firmaların hijyen konusuna yeterince önem vermedikleri anlamına gelebilir.

Koronavirüs salgını sonrası günlük kiralama sektöründe müşterilerin taleplerinde bir değişiklik var mı? Salgın sonrası günlük kiralama alışkanlıklarında ne gibi farklılıkların olacağını düşünüyorsunuz?

Sadece kiralama alanında değil, müşterilerin tüm hizmet alımlarında beklentileri değişmiştir. Daha önce, aracın bagaj büyüklüğünü, kilometresini, modelini, model yılını, yakıt ve vites seçeneklerini sorgulayan müşterilerin pandemi ile birlikte hijyen beklentileri daha ön plana çıkmıştır. Eskiden iş seyahatleri ve tatil seyahatleri için daha çok kullanılan günlük araç kiralama, günlük ve saatlik kullanım olarak, toplu taşımadan kaçınma gibi durumların etkisiyle daha fazla yer edinecektir. Bu bağlamda şehir içi ofislerinin de öneminin artarak devam edeceğini düşünüyoruz.

Bireysel araç kullanımı artacak; Günlük araç kiralamaya daha fazla yönelme olacağını görüyoruz. Teknoloji ve yazılımdaki gelişmeler günlük kiralamada ve saatlik kiralamada hizmete ulaşımı kolaylaştırarak bu süreci hızlandırdı. Önümüzdeki dönem günlük kiralamada yeni fikirleri hayata geçirmek için fırsatlar sunuyor. Müşterinin ihtiyaçlarını doğru analiz eden firmalar ön plana çıkacaktır.

Günlük kiralama, Koronavirüs salgını sonrası, ülkemizde sizce daha da yaygınlaşacak mı?

Bu sorunun biraz da ekonomik göstergelere bağlı olduğunu, Türkiye’de kişi başı milli gelirin artması ile günlük kiralamanın tüm gelir grupları içinde kesinlikle daha da yaygınlaşacağını düşünüyoruz. Günlük kiralama talep edilen fakat herkes için ulaşılamayan fiyatlarda kalmaya devam edebilir. Bunun çözümü de paylaşım ekonomisi modeli gibi saatlik çözümler veya farklı iş modelleri ile ulaşılabilir fiyatlara gelebilmek.

Ülkemizde kur ve ÖTV ile sıfır araç ve ikinci el fiyatlarındaki artışlar, satın alma eğilimini azaltarak günlük kiralama talebini artıracaktır. Önceden bireyler aracını satarak peşinat yapıp ev almak için borçlanırken, şimdilerde aracını satıp orta halli bir ev alabilir duruma geldiler. Ev satın alma yerine kiralamayı tercih eden bireylerin, otomobili de bu maliyetlerden satın alma yerine kiralamayı tercih etme eğiliminde olacağını düşünüyoruz. Koronavirüs nedeni ile toplu taşıma araçlarından kaçınma davranışının günlük kiralama taleplerini artırdığı gözüküyor. Önemli olan aşı bulunduktan sonra bu davranış biçiminin devam edip etmeyeceği.

Megaşehirleşme, artan trafik yoğunluğu, artan seyahatler farklı ulaşım ihtiyaçlarını doğuruyor. Bu ihtiyacın karşılanması için farklı akımlar ortaya çıkıyor. Teknoloji de mobilite çözümleri için artan oranda kullanılıyor. Firma olarak teknoloji alanında ne tür yatırımlarınız var?

Cizgi Rent a Car olarak, oldukça güçlü bir yazılım ekibimiz var. Kullanmakta olduğumuz tüm yazılım ve teknolojik alt yapımız, kendi ekibimiz tarafından üretildi, herhangi bir dış hizmet almadık. 25 yıllık sektörel deneyimimiz, müşteri ihtiyaçlarını analiz etme ve teknolojik gelişmelerle bir araya getirme konusunda çok ciddi avantajlar sağlamıştır.

Bilgi işlem ekibimiz, operasyon ve iş geliştirme birimi altında kurgulanmıştır. Hem sahadaki operasyon ekibimiz hem de bilgi işlem ekibimiz bir psikolog olan Operasyon ve İş Geliştirme Direktörümüz Sayın Birkan ALP tarafından yönetilmektedir. Ayrıca ekibinde Z kuşağı eğilimlerini anlamak ve şirketimizin iş modellerini yeni trendlere göre kurgulamak üzere Z kuşağını temsilen yirmi iki yaşında birim yöneticileri Sayın Anıl ERSEN ve Altan ASLAN ile çalışmaktadır. İnsan Kaynakları yönetim anlayışımız ile Birkan Bey’in ve ekibinin çalışmaları sayesinde kiralama sürecinde şimdiki ve gelecekteki müşteri ihtiyaçlarını, müşteri ve personel deneyimlerini çok iyi analiz ettiğimizi, kullanıcı dostu mobil çözümler sağladığımızı görüyoruz.

Müşterinin sesini çok iyi dinlemekte, ihtiyaçlarını doğru bir şekilde anlamakta, istek ve önerilerin teknolojik karşılıklarını bulmaya çalışmaktayız.

Otomotiv markaları ve bayileri, bankalar ve devlet kurumlarından ayrı ayrı beklentileriniz nelerdir?

Otomotiv bayileri için kiralama sektörü önemli bir müşteri grubudur. Zira sektör, birbirini besleyen ve Kazan-Kazan ilişkisi içinde yürümesi gereken bir yapıda. Otomotiv tarafı ile kiralama tarafındaki karşılıklı ilişkileri Cizgi Rent a Car adına daha doğru yönetebilmek adına otomotiv sektöründe 19 yıllık deneyimi olan Sayın Bülent ALACA’yı transfer ettik. Hem bayiler hem de markalar bazında ilişkileri yönetirken kiralamaya farklı bir bakış açısı getirmeye çalışmaktayız.

Önceki aylarda, kiradaki bir aracın trafik cezası bilgisine online sorgu ile ulaşılabiliyor iken, bildiğiniz üzere birkaç aydır ulaşılamıyor. Bu konu tüm firmalar için büyük bir maliyet kaybına yol açıyor, zira müşterilerden, bu tip durumlar için alınan güvence bedeli (provizyon), trafik cezalarının çok geç tebliğ edilmesi sebebiyle tahsil edilemiyor. Bu konu tüm firmalar için çok ivedi çözülmesi gereken bir sorun.

Ayrıca, Kiralık Araç Bildirim Sistemi (KABİS)’in, kiralama firmalarına veri sağlamasının, trafik cezalarının doğrudan aracı kiralayan müşterilere yansıtılması ve aynı anda birçok firmadan araç kiralamaya dönük kötü niyetli girişimleri engelleme adına önemli bir işlevi olacaktır. Bu konuda daha önce TOKKDER üzerinden yapılan girişimlerin sonuç vermesini umuyoruz.

Eskiden iş seyahatleri ve tatil seyahatleri için daha çok kullanılan günlük araç kiralama, günlük ve saatlik kullanım olarak, toplu taşımadan kaçınma gibi durumların etkisiyle daha fazla yer edinecektir. Bu bağlamda şehir içi ofislerinin de öneminin artarak devam edeceğini düşünüyoruz.


26-09-2020 09:43