Ankara’da Görmeniz Gereken 5 Yer | Cizgi Rent a Car
  1. Anasayfa
  2. Blog
  3. Turizm Rehberi
  4. Ankara’da Görmeniz Gereken 5 Yer

Ankara’da Görmeniz Gereken 5 Yer

Ankara’da Görmeniz Gereken 5 Yer

“Deniz Olmayan Şehirde Hayat Yoktur” Diyenleri Haksız Çıkaracak Şehir.

Gerek eğlence mekânlarıyla gerek tarihi ve kültürel zenginlikleriyle Ankara, karasal iklimi ve bozkırlarına rağmen çoğumuzun kalbinde taht kurmuş bir şehirdir. 1920’den beri Türkiye’nin başkenti olan Ankara ili aynı zamanda ülkemizin en büyük ikinci şehri olarak kendini göstermektedir. Yıllarca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan bu güzel şehir, denizin yokluğunu hissettirmeyecek pek çok keyifli aktivite yapabileceğiniz yerlerle dolu. Ancak biz bunlardan öncelikli olarak 5 tanesini derleyip sizler için kısaca bahsettik. Özellikle tarihi ve kültürel gezilerden hoşlanıyorsanız ve “eğlenmek için kumsallarda yuvarlanmasam da olur” diyorsanız, bu blog yazımız tam da size göre.

1: Anıtkabir

                Ankara’da görmeniz gereken pek çok güzel yer olsa da hepsinin başında hem göz alıcı mimarisi hem de size hissettirdiği gurur ve enerjisiyle Atamızın ebedi istirahat yeri olan Anıtkabir gelir.

                Atamızın şanlı ruhuna yaraşır bu anıt mezarın neresinde olursanız olun o anki duygularınızı ve heyecanınızı anlatabilmek mümkün değil. Her yaştan ve her milletten insanın kalbine ve aklına kazınmış ulu önder Atatürk için hazırlanmış bu anıt mezar, Ankara’ya gelip görmeden gitmemeniz gereken yerlerin başında geliyor.

Selçuklu taş işçiliği motifleri ve Osmanlı dönemine ait ögelerin kullanıldığı yapıda simetriye önem verilmiş, kesme taş malzemeler ağırlıklı olarak kullanılmış ve daha çok anıtsal yönüne yoğunlaşılmış. En çok dikkat çeken bölümlerden biri olan Aslanlı Yol, 262 metre uzunluğundaki bir yolun iki tarafına yapılmış 24 aslan heykelinden oluşmaktadır. Kuvvet ve sükûneti temsil eden bu heykeller, Anadolu’da uygarlık kurmuş en eski milletlerden biri olan Hititlerin sanat anlayışı ile yapılmıştır. Yol boyunca sıralanmış 24 aslan heykeli ise 24 Oğuz boyunu temsil etmektedir.

Her yıl 9 milyondan fazla ziyaretçiyi ağırlayan Anıtkabir, Barış Parkı ve Anıt Bloku olarak iki kısımdan oluşmaktadır. Ayrıca Atatürk ve Türk Devrimi Kütüphanesi, çeşitli belgesel filmlerin gösterildiği Sanat Galerisi ve İsmet İnönü Lahti gibi yapılar da Anıtkabir içerisinde bulunmaktadır. Aynı zamanda Atatürk’ün kıyafetlerinin, kullandığı bazı eşyaların ve ona hediye edilen birtakım armağanların da bulunduğu Anıtkabir Müzesi de gelmişken görmek isteyebileceğiniz yerlerden.

Ankara’nın Çankaya ilçesindeki Yücetepe Mahallesi’nde bulunan Anıtkabir’e daha konforlu bir ulaşım için Ankara araç kiralama fırsatlarımızdan yararlanarak hemen size en uygun aracı kiralayabilir, gezintinizi istediğiniz doğrultuda rahatça sürdürebilirsiniz.

2: Ankara Kalesi

                Ankara gibi kadim olan bu kale, Galatlardan Osmanlı’ya pek çok medeniyetin izini taşımaktadır. İnşa edildiği tarih hakkında kesin bir bilgi olmasa da M.S. 7. yüzyılda Persler tarafından yapıldığı düşünülmektedir. 16 metre boyundaki duvarlarla çevrili bu kalede tüm Ankara ayaklarınızın altındadır. Yerden 110 metre yükseklikte bir tepede kurulmuş bu kadim kale, Altındağ ilçesi sınırlarında yer almaktadır. İç kale ve dış kale olarak iki ayrı bölümden oluşmaktadır ve giriş için bir ücret talep edilmemektedir.

                Her ne kadar ihtişamıyla Ankara’da gezilecek yerler listesinin başlarında Ankara Kalesi gelse de çevresinde de gezip görmek isteyeceğiniz pek çok yer vardır. Bunların başında kaleye çıkmadan hemen önce girişin karşısında göreceğiniz Rahmi Koç Müzesi ve yine yakın civarda bulunan Anadolu Medeniyetler Müzesi gelmektedir.

                Üstelik “Buraya kadar gelmişken sevdiklerimizi de unutmak olmaz” diye düşünür olursanız kale civarında yer alan çeşitli hediyelik eşya dükkânlarına uğrayabileceğiniz gibi antikacılara veya bakırcı dükkânlara da göz atabilirsiniz. Kaledeki geziniz bittikten sonra sokak aralarında yer alan restoranlarda pirinç bardakta salep içip bu güzel anları fotoğraflamayı unutmayın.

3: Hamamönü

                Tarihi bir semt olan Hamamönü de Ankara’nın en kalabalık ilçelerinden biri olan Altındağ’a bağlıdır. Şehrin en eski yerleşim yeri olan Hamamönü, eski evleri ve yürürken kendinizi yıllar öncesine gitmiş gibi hissettirecek sokaklarıyla ünlüdür. Tipik Osmanlı mimarisini taşıyan beyaz ve ahşap evler, özellikle Ramazan aylarında sizi nostaljik bir geziye sürükleyebilir. Burada yer alan ev, cami ve konak gibi yapılar 17, 18 ve 19, yüzyılın mimari özelliklerini taşımaktadır. Hem Osmanlı hem de Cumhuriyet dönemine tanıklık etmiş bu semt, ismini 1440 yılında yapılan çifte hamamdan almıştır.

2006’da belediye tarafından başlatılan restorasyon çalışmaları sayesinde Hamamönü, Ankara’da gezilmesi gereken yerler arasında cazibe merkezi olmuştur. Hamamönü’nün sokaklarında başladığınız tarihi yolculuğunuza Tarihi Karacabey Hamamı, Tacettin Sultan Dergâhı, Ulucanlar Cezaevi Müzesi ve Pirinç Han gibi çevre gezi duraklarında devam edebilirsiniz. Aynı zamanda yakın civarında yer alan çeşitli kafe ve mekânlar, gezintiniz bittikten sonra bir bardak çayla yorgunluğunuzu atmak için birebir.

4: Atakule

Ankara’nın sembolü olarak bilinen ve döner restoranlı kulesiyle meşhur bu alışveriş merkezi büyük şehrin hemen hemen her yerinden görünmektedir. Değişik bir mimari yapıya sahip Atakule aynı zamanda Türkiye’nin ikinci, Ankara’nın ise ilk alışveriş merkezidir. Konum olarak Çankaya semtinde Cinnah Caddesi ile Çankaya Caddesi’nin kesiştiği noktada bulunmaktadır. Açılışı 1989 yılında, Ankara’nın başkent oluşunun 66. Yıldönümüne denk gelen günde Turgut Özal tarafından yapılmıştır. Alışveriş merkezi ve kule bölümü olarak ikiye ayrılan yapı, çeşitli sebeplerle birkaç kez kullanım dışı bırakılmış ve büyük tadilatlardan geçmiştir. Kentin simgesi olarak akıllara kazınmış olan Atakule, tüm Ankara’ya hâkim olabileceğiniz bir şehir manzarası sunuyor.

5: Atatürk Orman Çiftliği

                Zamanının en modern ve gelişmiş tarım tesisi olan Atatürk Orman Çiftliği, 1937 yılında Atatürk tarafından hazineye bağışlanmıştır. Günümüzde tüm işleri Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülmektedir. Çiftlik arazisinin içerisinde Müze ve Sergi Salonu, Gazi Orman Çiftliği Parkı, Atatürk’ün Selanik’teki evinin bir kopyası ve devlet mezarlığı gibi gezilecek farklı alanlar da yer almaktadır. Buraya kadar gelmişken çiftliğin ünlü kokoreçlerinden yemeyi, Gazi Piknik Alanı’nda bir bardak çay içerek günün yorgunluğunu atmayı ve bol bol fotoğraf çekilmeyi unutmayın. Ayrıca giriş ücreti bulunmuyor.

Ankara’nın merkezi ilçelerinden biri olan Yenimahalle’de bulunan Atatürk Orman Çiftliği’ne daha konforlu bir ulaşım için Ankara ucuz araç kiralama fırsatlarımızdan yararlanarak hemen size en uygun aracı kiralayabilir, gezintinizi istediğiniz doğrultuda rahatça sürdürebilirsiniz.


08-09-2020 13:29