Trabzon’da Gezilecek Yerler |Cizgi Rent a Car
  1. Anasayfa
  2. Blog
  3. Turizm Rehberi
  4. Trabzon’da Gezilecek Yerler

Trabzon’da Gezilecek Yerler

Karadeniz Turlarının Vazgeçilmez Durağı  Trabzon’da Gezilecek Yerler

 

                İhtişamlı doğal güzellikleriyle, göz alıcı tarihi mekânlarıyla, nereye baksanız yeşilin ve mavinin en güzel tonlarıyla ruhunuzun dinleneceği Trabzon’da gezilecek yerler saymakla bitmez. Bu yüzden gerek lezzetli yöresel yiyecekleriyle, gerek fındığıyla ve olmazsa olmaz çayıyla başımızın tacı olan Trabzon’a giderseniz gezmeniz gereken 6 yeri sizler için derledik.

1-Sümela Manastırı

Trabzon ilinin Maçka ilçesinde bulunan Altındere vadisine hâkim olan bu görkemli manastır, Trabzon denince akla ilk gelen yerlerden biridir. Şehrin sembolü olarak görülen Sümela Manastırı ile ilgili birçok hikâye olsa da muhtemelen en sık duyacağınız hikâye, Atinalı iki rahibin birbirinden habersiz olarak aynı gece aynı rüyayı görmesi ve ikisinin de rüyasında Hz. Meryem ve Hz İsa tarafından manastır yapmalarının istenmesidir. MS 365-395 tarihleri arasında inşa edildiği ve ayrıcalıklı bir öneme sahip Trabzon İmparatoru III. Aleksios'un manastırın gerçek kurucusu olduğu düşünülmektedir.

                Fresklerle kaplı kilisede Meryem figürleri, İsa’nın doğuşu, hayatı, Âdem’in ve Havva’nın yaratılışı, Mikail ve Cebrail gibi birçok farklı kareler resmedilmiştir.

Hıristiyanlar için oldukça kutsal kabul edilen bu manastıra özel aracınızla ulaşabileceğiniz gibi Maçka varışlı otobüslerle de gidebilir veya manastıra giderken daha konforlu bir ulaşım için Trabzon araç kiralama fırsatlarımızdan yararlanarak hemen size en uygun aracı kiralayabilir, gezintinizi istediğiniz doğrultuda rahatça sürdürebilirsiniz.

2-Uzungöl

Trabzon’da turistik bir yayla köyü olan Uzungöl, hem yerli hem de yabancı turistlerin odak noktası olarak Trabzon’un eko-turizm merkezi olarak bilinmektedir. Sahip olduğu eşsiz manzarası ve doğal güzellikleriyle yıl boyu yoğun bir şekilde yağış almasına rağmen ziyaretçilerini etkilemekten asla ödün vermez. En çok ilkbahar aylarında rağbet gören Uzungöl’de Doğu Ladinleri, kestane, kızılağaç gibi ağaç türlerinin yanında sincap, porsuk ve yaban ördekleri gibi pek çok hayvan türü size gezintiniz sırasında eşlik edecek. Bisiklet ile turlayabilir, alabalık ve yöresel Karadeniz yemekleri ile gezinize unutulmaz bir tat katabilirsiniz. Bu enfes göl manzarasının karşısında dinlenmek için gidebileceğiniz çeşitli oturma alanları ve restoranlar da mevcut.

        Uzungöl’e ulaşım sağlarken daha konforlu bir ulaşım için Trabzon ucuz araç kiralama fırsatlarımızdan yararlanarak hemen size en uygun aracı kiralayabilir, gezintinizi istediğiniz doğrultuda rahatça sürdürebilirsiniz.

3-Çal Mağarası

Trabzon ilinin Düzköy ilçesindeki Kulaklık deresi üzerinde bulunan Çal Mağarası, dünyanın en uzun ikinci mağarası olma özelliğiyle yine turistler için önemli bir durak noktasıdır. Mağara çok geniş bir ağıza sahip olup içinde küçük bir dere akmaktadır. Girişten biraz ilerlediğinizde iki ayrı kola açılan mağaranın sol kolunun sonunda dolinden gelen suyun aktığı bir baca; sağ kolunun biraz ilerisinde de bir çağlayan ve minik bir göl bulunur. Gelmişken mağara içerisindeki sarkıtları ve doğanın bu saf halini fotoğraflamayı unutmayın. Ayrıca mağaraya 7-8 km yakınlıkta konaklama tesisleri de mevcut.

4-Akçaabat

Nüfusuyla Trabzon ilinin en büyük ilçesi olan Akçaabat, Düzköy ve Maçka’nın kuzeyinde, Trabzon’un batısında yer almaktadır. Süt ve süt ürünleri, tereyağı, peynir ve dondurma ilçeye gelmişken denemeden gitmemeniz gereken tatlar arasındadır. Tadı damağınızda kalacak köftesiyle, hareketli horonlarıyla ve Trabzon yöresine özgü ögeleri de kapsayan kendine has gelenekleriyle meşhurdur. 90’ların sonlarına kadar tütünüyle de bir dönem meşhur olan Akçaabat, doğal güzellikler bakımından da oldukça zengindir.

Gezmek için en uygun zamanların yaz olduğu bu ilçeye yolunuz düşerse özellikle Sera Gölü’nü ve Orta Mahalle’yi es geçmeyin. Sokaklarıyla, çeşmeleriyle, duvarlarıyla ve merdivenleriyle 19. Yüzyılı yansıtan Orta Mahalle, Osmanlı döneminin sivil kent mimarisinden önemli izler taşımaktadır.

Orta Mahalle’de yer alan St. Michelle Kilisesi’ni ve Derecik Vadisi’ni de ziyaret edebilir, buna ek olarak geldiğiniz döneme bağlı olarak belli zamanlarda yapılan etkinlikler de gezinize keyifli anlar katmanıza yardımcı olacaktır.

5-Trabzon Atatürk Köşkü

Soğuksu semtinde küçük bir çam korusu içerisinde yer alan bu köşk, 20. yüzyılın başlarında Konstantin Kabayanitis tarafından yaptırılmış ve 1923’ten sonra hazineye kalmıştır. Atatürk 1934-37 yıllarında yaptığı Trabzon ziyaretlerinde bu köşkte konaklamıştır. Ölümünden sonra ise Trabzon Belediyesi tarafından o dönemde kullanılan eşyalar içerisinde bırakılarak müze haline getirilmiştir. Makul bir ücret karşılığı ziyaretçileri kabul eden bu müze, şehre 20 dakikalık sürüş mesafesi yakınındadır.

4 katlı olan bu görkemli köşkün misafir salonu, mutfak, yemek salonu gibi bölümlerinin yanı sıra 2. katında Atatürk’ün çalışma odası, toplantı odası, dinlenme odası ve üst katlarda da okuma salonu, kütüphane gibi bölümler yer almaktadır.

Buraya kadar gelmişken yakın çevrede bulunan Trabzon Şehir Müzesi’ni de gezmeyi unutmayın. Köşke daha konforlu bir ulaşım için Trabzon araç kiralama fırsatlarımızdan yararlanarak hemen size en uygun aracı kiralayabilir, gezintinizi istediğiniz doğrultuda rahatça sürdürebilirsiniz.

6-Trabzon Kalesi

Araklı ilçesinde yer alan Trabzon Kalesi de tıpkı Sümela Manastırı gibi şehrin en sembolik yapılarından biridir. Tüm Trabzon’un ayaklarınızın altına serildiği bu kale, oldukça eski bir tarihi olmasına rağmen günümüze kadar gelmeyi başaran nadir yapılardan biridir. Şehrin en yüksek kısımlarından birinde yer alan kale, bu özelliğiyle adeta şehrin koruyucusu görevi görüyor.

Deniz seviyesinden başlayıp yüksek tepelere kadar tırmanan bu güçlü kale için Evliya Çelebi “Dağ tarafında cehennem kuyusuna benzer bir derin hendeği vardır ki yetmiş yedi adam girer. Safi kesme kayadır. İçinde camii, muhafazacı evleri, mahzenleri, cebehâneleri vardır.” şeklinde bir tasvirde bulunarak kalenin kudretini bizler için de unutulmaz kılmıştır.

Trabzon Kalesi’nin yapısal özelliklerinden bahsedecek olursak, kale Yukarı Hisar, Orta Hisar ve Aşağı Hisar olmak üzere 3 farklı bölümden oluşur. Bizans dönemine ait eski temellerin üzerine inşa edilen bu yapının en ilginç özelliği yapının inşasının eski anıtlardan toplanan taşlar ile yapılmış olmasıdır diyebiliriz.

Yukarı Hisar bölümü daha çok iç kalenin koruyucusu olarak işlev görürken aynı zamanda akropol olarak görev almaktaydı. Çeşitli değişikliklere uğrayan ve diğer hisarlardan daha yüksek bir konumda yer alan bu hisarın sur duvarları arasında şu an Trabzon Müzesi’nde sergilenen bazı Osmanlı kitabeleri de bulunmuştur.

Diğerleri kadar göz alıcı bir görüntüsü olmasa da Orta Hisar bölümü de diğer hisarların bir devamı niteliğindedir. Batısında imaret ve Zağanos kapıları, diğer kısımlarda da Tabakhane ile Kule kapıları yer almaktadır. Bunlara ek olarak eski adıyla Panagia Chrysokephalos Kilisesi olan Orta Hisar Camisi, yeni Cuma Camisi, Hükûmet Konağı, Zağnos Köprüsü, Kule Hamamı, Çifte Hamam, Amasya Camisi, Şirin Hatun Camisi ve Musa Paşa Camisi gibi birçok yapı da bu hisarda yer almıştır.

Aşağı Hisar bölgesi ise denize kadar inmekte olan, doğusunda Pazar ve Mumhane kapılarının bulunduğu, yakınında ise St. Andrea Kilisesi (yeni adıyla Molla Siyah Camisi), Hoca Halil Camisi, Pazarkapı Camisi, Tophane Hamamı, Hacı Arif Hamamı, İskender Paşa Çeşmeleri gibi pek çok tarihi eserin yer aldığı bir bölümdür.

 

 

 


10-11-2020 14:04